Η Ιταλία είναι πανέτοιμη να διασώσει την τράπεζα dei Paschi με € 5 δισ…διαφορετικά ακολουθεί το χάος


Η Ιταλία είναι πανέτοιμη να διασώσει την τράπεζα dei Paschi με € 5 δισ…διαφορετικά ακολουθεί το χάος

Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διασώσει την προβληματική τράπεζα dei Paschi, στην περίπτωση που η τράπεζα αποτύχει να πριν από το τέλος του  έτους να βρει τα απαραίτητα € 5 δισ πρόσθετου κεφαλαίου. Αυτό αναφέρει το Reuters σύμφωνα με πηγές του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών. Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν ήδη φήμες ότι η κυβέρνηση θα αγόραζε  έως και 2 δις € σε τραπεζικά ομόλογα, για τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε μετοχές.

Με αυτό το σχέδιο διάσωσης η ιταλική κυβέρνηση καταφέρνει δυο σημαντικά πράγματα. Πρώτα διασώζει την τράπεζα και ας είναι μια προσωρινή λύση  αλλά καταφέρνει να περιορίσει τις απώλειες των επενδυτών και άλλων ομολογούχων από τις τυχόν απώλειες. Το μειονέκτημα όμως είναι ότι πάλι καλούνται οι φορολογούμενοι να διασώσουν μια τράπεζα η οποία έχει αποτύχει να διαχειριστεί τα χρήματα των πελατων της όπως στην ουσία θα έπρεπε να κάνει. Την ηθική πλευρά του προβλήματος της τράπεζας φυσικά δεν θα την εξετάσει καμία κυβέρνηση. Οι ιταλοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν πάλι την “νύφη” σε ένα τραπεζικό σύστημα που το bail-in απλά δεν πρόκειται ποτέ να τελειώσει.

Η φήμη ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διασώσει την τράπεζα δημιούργησε μεγάλο ενθουσιασμό στους επενδυτές της. Οι μετοχές της Monte dei Paschi έκλεισαν τη Δευτέρα 3,7% υψηλότερα.

Koraks

Σχόλια