Ρέντσι και Γκρίλο «παλεύουν» για τους αναποφάσιστους στην Ιταλία


Την ύστατη προσπάθεια να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να ψηφίσουν «Ναι» κάνει ο Ματέο Ρέντσι λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία.
Η διαφορά, σύμφωνα με τον Ρέντσι, ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι» είναι ελάχιστη, παρότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες απαγορεύονται οι δημοσκοπήσεις. Όπως ενημέρωσε, η ψήφος από τους Ιταλούς στο εξωτερικό έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 30% που επιδίωκε. Σχετικά με την ψήφο των απόδημων πάντως, ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, εξέφρασε την πεποίθηση πως «σε προξενεία και πρεσβείες έχουν γίνει πολλά», αφήνοντας να εννοηθεί πως έχουν σημειωθεί περιστατικά νοθείας.
«Πρέπει να δούμε αν πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους και αν έχουν αγοραστεί ψηφοδέλτια και έχουν συμπληρωθεί μόνο από έναν άνθρωπο», είπε από τη δική του πλευρά ο Μάσιμο Ντ’Αλέμα, ο οποίος είναι υπέρμαχος του «όχι».
Την ίδια ώρα, ο λαϊκιστής επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, έκανε λόγο για διχασμό ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
«Είτε κερδίσει το ναι, είτε χάσει, είναι το ίδιο πράγμα. Η χώρα έχει διχαστεί», είπε κατά την ομιλία του στο Τορίνο ο Γκρίλο.
Εντούτοις, ο Ρέντσι επιμένει πως με την επικράτηση του «ναι» η «θεαματική» μεταρρύθμιση θα πραγματοποιηθεί, ενώ τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο «η Ιταλία θα είναι πιο ισχυρή, θα είναι ηγέτιδα στην Ευρώπη. Μπορούμε επιτέλους να πούμε εμείς πώς σκεφτόμαστε τα πράγματα σχετικά με την ανάπτυξη και τη μετανάστευση».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, η χώρα έχει βιώσει μία βαριά κρίση και σήμερα «επιτέλους μπορούμε να μπούμε στο μέλλον. Η Ιταλία δεν έχει πια κρίση, βρισκόμαστε στο 1% της ανάπτυξης και επομένως είναι βασικό η Ιταλία να φέρει τις δικές της ιδέες στην Ευρώπη και μπορούμε να αλλάξουμε πολιτική σχετικά με την ανάπτυξη, τη μετανάστευση και την καινοτομία».
tribune

Σχόλια