Σκληρή απάντηση Ξανθού στον Guardian: Υγειονομικά ασφαλής η Ελλάδα

Για «ανυπόστατη κινδυνολογία» κατηγορεί τον Guardian ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο Έλληνες ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν πεθαίνουν, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας είναι διαλυμένο.
Μεταξύ άλλων τονίζει ότι στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο σύστημα υγείας της Ελλάδας και «δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη».
Ο Α. Ξανθός σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής» και συμπληρώνει ότι το ΕΣΥ σήμερα «σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, γιατρεύει τις πληγές της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό».
Υποστηρίζει ακόμη ότι «το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ, τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν χωρίς διακρίσεις όλους τους ανασφάλιστους πολίτες, περιορίζοντας δραστικά την “υγειονομική φτώχεια” και προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της».
Με βάση τα παραπάνω, κατά τον υπουργό Υγείας, όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.
Καταλήγοντας, διαμηνύει ότι «η ανυπόσταση κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν.
Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».
tribune

Σχόλια