Στην Ελλάδα διέφυγε ο μακελάρης του Ρέινα, ισχυρίζεται τουρκική εφημερίδα (φωτο


Στην Ελλάδα ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα «Aksam» ότι κατέφυγε ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι τουρκικές αρχές αδυνατούν να εντοπίσουν το παραμικρό ίχνος του. Παρά το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση την Τετάρτη, δια στόματος, του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί, οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του συνεχίζονται χωίς αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Aksam», ο μακελάρης διέφυγε στα ελληνικά νησιά την ίδια ημέρα που έκανε την επίθεση. Όπως περιγράφει η εφημερίδα, ο δράστης πήρε το πρωί της 1ης Ιανουαρίου το φέρυ μποτ από την αποβάθρα Γενικαπί της Κωνσταντινούπολης και συνοδευόμενος από άλλα δύο άτομα, πέρασε απέναντι από τη θάλασσα του Μαρμαρά, στην περιοχή Μπαντίρμα (Πάνορμος Κυζίκου στα ελληνικά). 

Από εκεί μεταφέρθηκε στο Μπαλίκεσιρ όπου έφτασε στις ακτές του Αιγαίου και από εκεί πέρασε στα ελληνικά νησιά. Την ώρα όμως που η εφημερίδα προχωράει σε αυτές τις αποκαλύψεις η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας, η διαβόητη ΜΙΤ, υποστηρίζει ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στα ίχνη του δράστη. Στο μεταξύ στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η τουρκική αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο να ήταν ίσως και τρεις οι δράστες καθώς έτσι υποστηρίζουν στις καταθέσεις τους ορισμένοι που σώθηκαν. 

Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι συνεργός του δράστη ήταν και μία γυναίκα. Ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζεται ότι ο δράστης πετούσε ποτήρια και μπουκάλια από τα τραπέζια πάνω στα άτομα που είχαν ξαπλώσει στο δάπεδο για να διαπιστώσει εάν είναι πράγματι νεκροί. 

 Επίσης, υπάρχει διαφορετική περιγραφή στο ντύσιμο του δράστη που δεν αφορά μόνο το μπουφάν που άφησε στο κλαμπ μέσα στο οποίο είχε και το ποσό των 500 τουρκικών λιρών. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες θέλουν το δράστη να φοράει ανοιχτόχρωμο παντελόνι με τσέπες όταν έφυγε από το σπίτι του στο Ζειτίνμπουρνού ενώ μέσα στο κλαμπ όπως φαίνεται στο βίντεο ο δράστης φορά σκουρόχρωμο και στενό παντελόνι. 

 Πάντως, ο δράστης φαίνεται να γνώριζε πολύ καλά τους χώρους του νυχτερινού κέντρου και εικάζεται ότι πήγε στο Ρέινα μία εβδομάδα πριν από το χτύπημα για να εξερευνήσει το χώρο για μισή ώρα περίπου. Και δεύτερος εκτελεστής; Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία διερευνά την περίπτωση να βρίσκονταν και δεύτερος εκτελεστής μέσα στο κλαμπ Ρέινα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Τουλάχιστον τρεις μάρτυρες που σώθηκαν από το μακελειό κατέθεσαν στην αστυνομία ότι ήταν δύο οι δράστες. 

 Άλλοι μάρτυρες αναφέρουν πως ο δράστης πετούσε πάνω στους ξαπλωμένους ποτήρια για να δει την αντίδρασή τους, αν ήταν ζωντανοί ακόμη. Το σενάριο να ήταν δύο οι δράστες ενισχύεται και από την εξής πληροφορία: μία άλλη τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι, στο βίντεο που δείχνει το δράστη να φεύγει από το σπίτι του στο Ζεϊτίνμπουρνού για να πάει στο νυχτερινό κέντρο «Ρέινα», φορούσε ανοιχτόχρωμο παντελόνι με τσέπες. 

 Όμως στο βίντεο που έχει τραβηχτεί στο εσωτερικό του κλαμπ, ο άνδρας φαίνεται να φορά σκουρόχρωμο και στενό παντελόνι. Το ίδιο και στη φωτογραφία μέσα από το ταξί που πήρε για να κατευθυνθεί προς το Ρέινα. Πιθανός συνεργός του δράστη του Ρέινα φέρεται ο Γιουσούφ Χότζα . Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμούς, ανακοίνωσε ότι πίσω από την αιματοχυσία στο κλαμπ Ρέινα βρίσκονται πιθανόν ξένες μυστικές υπηρεσίες προβάλλοντας το αιτιολογικό ότι, ο δράστης ήταν επαγγελματίας και είχε «άκρες » αφού κατάφερε να διαφύγει παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. 

 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις 15 Δεκεμβρίου ο δράστης έφθασε με λεωφορείο στο Ικόνιο. Από το Ικόνιο έφυγε τρεις ή τέσσερις φορές. Ο μακελάρης έφτασε στο σπίτι που το είχε νοικιάσει ενός πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους, στο προάστιο Ζεϊτιμπουρνού της Κωνσταντινούπολης στις 29 Δεκεμβρίου με την βοήθεια του Γιουσούφ Χότζα. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Posta» υποστηρίζει ότι, o δράστης κατάφερε να διαφύγει από το νυχτερινό κέντρο αφού έβαψε το πρόσωπό του με το αίμα των θυμάτων παριστάνοντας τον τραυματία. 

 Σύμφωνα με το βίντεο που τραβήχτηκε από το εσωτερικό του κτιρίου, ο άνδρας είχε βάλει το αριστερό του χέρι στην τσέπη με τις αστυνομικές αρχές να υποψιάζονται ότι μπορεί να έκρυβε βόμβα. Η καθημερινή εφημερίδα «Sözcü» αναφέρει ότι, ο δράστης παρακολουθούσε την πλατεία Ταξίμ που ήταν και ο αρχικός του στόχος, αλλά άλλαξε την τελευταία στιγμή τα σχέδιά του καθώς στην περιοχή υπήρχαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. 

 Η τουρκική αστυνομία θεωρεί ότι ο τζιχαντιστής δολοφόνος εισήλθε στο τουρκικό έδαφος με ψεύτικο διαβατήριο δύο φορές : το 2014 και το 2015. Τέλος, το όπλο του που βρέθηκε στο κτίριο δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά. Αν και οι τουρκικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη , δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής στην δημοσιότητα το όνομά του. 

 Την Πέμπτη, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε στη Σμύρνη 40 άτομα που φέρονται να σχετίζονται με την αιματοχυσία στο νυχτερινό κέντρο: ανάμεσά τους, 20 παιδιά, εννέα άνδρες και έντεκα γυναίκες, οι περισσότεροι από το Νταγκεστάν και το Κιργιστάν.
tribune

Σχόλια