ΑΙΓΑΙΟ: Οι “κόκκινες γραμμές” ,οι “γκρίζες ζώνες” και η παιδική χαρά των Αθηνών


Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας μιλώντας χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Antenna και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στις “απαράβατες κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας μιλώντας για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία. Αναφέρθηκε στις “γκρίζες ζώνες” για τις οποίες είπε ότι επειδή τις επικαλείται η Τουρκία δεν σημαίνει ότι υπάρχουν. Είπε και κάτι ακόμη σημαντικό που έχει να κάνει με τους δανειστές και την αναλγησία τους: η τουρκική προκλητικότητα στοιχίζει στην Ελλάδα πολλά λεφτά. Όχι τώρα. Μας κοστίζει ακριβά εδώ και 42 χρόνια. Η συζήτηση πέρασε αμέσως μετά στα εξοπλιστικά με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή. 

Γράψαμε από χθες για το πολιτικό-εσωκομματικό-κομματικό παιχνίδι που παίζεται ακόμη και με τους εξοπλσιμούς. Μόνο που ο χώρος της Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να είναι η “παιδική χαρά” κάποιων πολιτικών. Διαβάζουμε και ακούμε κριτικές περί “νέων εξοπλισμών” και αναρωτιόμαστε αν οι 300 της Βουλής -ή οι περισσότεροι απ΄ αυτούς- διαβάζουν έστω εφημερίδες! 

Είναι δυνατόν πρόεδρος κόμματος να μην γνωρίζει ότι από το 2005 δεν έχει αγοραστεί στις Ένοπλες Δυνάμεις…ούτε βίδα; Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν βουλευτές και πρόεδροι κομμάτων ότι ο εκσυγχρονισμός της ΠΑ έχει κριθεί άκρως απαραίτητος από το 2008; Ότι από τότε άλλαξαν οκτώ υπουργοί Εθνικής Άμυνας κι άλλοι τόσοι Αρχηγοί ΓΕΑ, που όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξουν γρήγορα αποφάσεις και δράσεις; Έχουν κατανοήσει οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή τι συμβαίνει στο Αιγαίο, πόσο έχει ξεφύγει η Τουρκία σε επίπεδο εξοπλισμών και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις “κόκκινες γραμμές” για τις οποίες μίλησε ο κ.Βίτσας; 

Υπάρχουν ακόμη υποστηρικτές της άποψης ότι “τίποτα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει με τη Τουρκία”; Έχουμε γράψει ότι κάποιοι από τους υπεύθυνους για το “εξοπλιστικό πάρτυ” και τα σκάνδαλα που προέκυψαν στις αγορές της περιόδου 1996-2002 πληρώνουν ήδη το τίμημα. Πολλοί έχουν αποφύγει τις ευθύνες τις οποίες φόρτωσαν στον Τσοχατζόπουλο, που δεν αποφάσιζε μόνος του. 

Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες σ΄ όσους με απέραντη υποκρισία και δήθεν κοινωνική ευαισθησία επέβαλλαν τον αφοπλισμό της χώρας. Τάζοντας …βούτυρο αντί για κανόνια. 
militaire.gr

Σχόλια