Όταν οι Τούρκοι “έβαλαν” στόχο το “θηρίο” ΠΑΝΘΗΡ! Ένα σοβαρό περιστατικό στο θερμό Αιγαίο


Το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι με τις βολές τουρκικού περιπολικού σκάφους επανέφερε στη μνήμη απόστρατων Ναυάρχων ένα ακόμη πιο σοβαρό περιστατικό που είχε γίνει το 1983. Τουρκικά πλοία εκτελούσαν πυρά στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στον Κόλπο Ξηρού. Η κατάσταση τότε ήταν “άγρια” και το ΓΕΝ είχε στείλει το “θηρίο” αντιτορπιλικό ΠΑΝΘΗΡ για “στενή παρακολούθηση” των κινήσεων των τουρκικών πλοίων. Πολύ στενή. 

 Σ΄ εκείνο το περιστατικό τουρκικά πολεμικά πλοία “έριξαν” προειδοποιητικές βολές προς το αντιτορπιλικό ΠΑΝΘΗΡ όταν το πολεμικό πλοίο επιχείρησε να πλησιάσει την περιοχή της ασκήσεως. Κατά μία άλλη εκδοχή το ελληνικό αντιτορπιλικό στη προσπάθειά του να έχει καλύτερη εικόνα πλησίασε τη γραμμή πυρός. Τα βλήματα των τουρκικών πλοίων “έσκασαν” σε κάποια απόσταση από το ΠΑΝΘΗΡ. 

Ήταν ένα σοβαρό ναυτικό επεισόδιο, ισως σοβαρότερο από το σημερινό, όπως μας επισημαίνουν οι απόστρατοι Ναύαρχοι. Η πρόκληση στο Φαρμακονήσι ασφαλώς δεν υποτιμάται από κανένα. Αντιθέτως όπως επισημαίνουν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού για τις προθέσεις της Τουρκίας. 

(militaire)

Σχόλια