Σοκ στην Άγκυρα – Η Ολλανδία έδωσε άδεια παραμονής σε Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν άσυλο


Ένα γεγονός που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες στην Ολλανδία πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την Ελλάδα καθώς αποδεικνύει ότι η Τουρκία για τα ίδια θέματα αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ολλανδικές Αρχές και συγκριμένα η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Υπηκοότητας (IND) αποφάσισε να χορηγήσει άδεια παραμονής διαρκείας 18 μηνών σε αξιωματικούς και στις οικογένειές τους, που μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία, ενώ υπηρετούσαν σε θέσεις του ΝΑΤΟ αλλά και σε διπλωματικές αντιπροσωπείες της Τουρκίας στην Ευρώπη Το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των αξιωματικών δεν έγινε δεκτό, γιατί είναι σε ισχύ ο Νόμος Έκτακτης Ανάγκης, για αυτό και επιλέχτηκε η οδός της παραχώρησης άδειας παραμονής. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην ολλανδική εφημερίδα NRC, που αποκάλυψε το θέμα, ότι έδωσαν εγγυήσεις στην Ολλανδία ότι οι αξιωματικοί θα έχουν «δίκαιη δίκη», δηλώνοντας ταυτόχρονα πως «είναι απαράδεκτο να αποτελέσει η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Ολλανδία, ασφαλές λιμάνι για τους πραξικοπηματίες»! 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης πάγωσε προσωρινά το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή των κατηγορουμένων αξιωματικών για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, λόγω των εξελίξεων που ακολούθησαν στην Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το σύνολο των πολιτικών κομμάτων στην Ολλανδία, τάσσονται υπέρ της παραχώρησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς. 

Την ίδια ώρα, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Ολλανδίας NOS μεταδίδει πως στη Γερμανία έχουν ζητήσει άσυλο σαράντα Τούρκοι αξιωματικοί που υπηρετούσαν σε διάφορες θέσεις του ΝΑΤΟ. Συνολικά περισσότεροι από 100 Τούρκοι αξιωματικοί έχουν ζητήσει άσυλο σε χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων οι 86 υπηρετούσαν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Πάντως, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έντονου προβληματισμού το θέμα της αντιμετώπισης του ίδιου ζητήματος από την Τουρκία με πολύ διαφορετικό τρόπο απέναντι στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Ό,τι δηλαδή το φοβικό σύνδρομο που διακατέχει την πατρίδα μας απέναντι στην Τουρκία, τρέφει στην ουσία και ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα, όπως γίνεται και με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα. 

pontos-news.gr

Σχόλια