Οι Τούρκοι βάζουν πρόσφυγες να λένε ότι οι Έλληνες τους βασανίζουν στον Έβρο


Σε μια προσπάθεια να επηρεαστεί αρνητικά προς την Ελλάδα η κοινή γνώμη της Τουρκίας αλλά και του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου, η εφημερίδα Hurriyet δημοσίευσε στη διαδικτυακή της αγγλόγλωσση έκδοση ένα εκτενές δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές Αρχές έδιωξαν με τη βία χιλιάδες μετανάστες από τη χώρα, στέλνοντάς τους πίσω στην Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου. Το δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας στηρίζεται σε δηλώσεις αξιωματούχων της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης της Τουρκίας, που λειτουργεί υπό το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίοι ανέφεραν πως η Ελλάδα έστειλε πίσω στην Τουρκία πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες τους τελευταίους τέσσερις μήνες. 

 Επίσης, οι εν λόγω αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στην εφημερίδα, είπαν ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, παραβιάζοντας ταυτόχρονα τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως μέρος της συμφωνίας, λένε οι Τούρκοι, οι ελληνικές Αρχές θα έπρεπε να επιστρέφουν τους πρόσφυγες από τα σύνορα στην Ιψάλα, στη βορειοδυτική τουρκική επαρχία της Αδριανούπολης. «Αλλά οι ελληνικές Αρχές στέλνουν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία μέσω του ποταμού Εβρου, με τη βία», είπαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπληρώνοντας ότι αυτό έχει συμβεί με πάνω από 3.000 πρόσφυγες. Ότι οι πηγές είναι «ανώνυμοι» Τούρκοι αξιωματούχοι του καθεστώτος Ερντογάν στερεί το δημοσίευμα από την οποιαδήποτε εγκυρότητα. 

 «Οι Έλληνες αστυνομικοί μας χτυπούσαν» Μάλιστα, το δημοσίευμα έχει δηλώσεις και ενός Σύρου πρόσφυγα, του Ιμπραχίμ Αντνάν Ονάλ (İbrahim Adnan Onal), ο οποίος είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία χτύπησε τον ίδιο και άλλους πρόσφυγες για να τους αναγκάσουν να μπουν στις βάρκες που θα τους πήγαιναν πίσω στην Τουρκία. «Εγώ και πολλοί άλλοι περάσαμε στην ελληνική πλευρά με βάρκες που είχαν κανονίσει οι διακινητές. Αλλά εκεί μας έπιασε η Ελληνική Αστυνομία. Μας έστειλαν πίσω στην Τουρκία σε ομάδες των οκτώ, μέσω του Εβρου, αφού πρώτα μας κράτησαν δύο ημέρες χωρίς νερό ή φαγητό», είπε ο Ονάλ. «Δεν μας πήγαν καν σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα. 

Μας κράτησαν, μαζί με τα παιδιά μας, μέσα στο κρύο επί δύο ημέρες και μετά μας χτύπησαν και μας ανάγκασαν να μπούμε στις βάρκες που θα μας πήγαιναν πίσω στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Οσμάν Αλεχμπίρ (Osman Alehbir), ένας Πακιστανός που ήταν ανάμεσα στους 40 τελευταίους, όπως λέει η Hurriyet, που εξαναγκάστηκαν δια της βίας να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. 

 Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας καταλήγει με την επισήμανση ότι «Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που γύρισαν στην Τουρκία κατέθεσαν έγγραφες διαμαρτυρίες στη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης για τη συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες αστυνομικοί τούς βασάνισαν και τους κατάσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα». 

 Μια απορία προς την εφημερίδα Hurriyet: Αυτοί οι ίδιοι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, εάν δεχθούμε ως αληθινό το δημοσίευμα, δεν είναι εξίσου παράνομοι στην Τουρκία; Η απόπειρά τους να εισέλθουν παρανόμως σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν είναι παράνομη και στην Τουρκία; Πώς λοιπόν πάνε μετά και καταθέτουν τους «βασανισμούς» τους από τους Έλληνες στην τουρκική Αστυνομία; Μήπως είναι και η τουρκική Αστυνομία στο δίκτυο διακίνησης λαθρομεταναστών; Μήπως;

tribune

Σχόλια