Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις έκαναν τον Πούτιν ισχυρότερο, είπε με βεβαιότητα ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ


© RIA Novosti. Γκριγκόρι Sysoev 

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Φωτογραφία αρχείου ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 31 Μαρτίου – RIA Novosti, Τατιάνα Kalmykova. 

Οι Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας «κατά λάθος» έκαναν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ακόμη πιο ισχυρό, δήλωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, στην πραγματικότητα, οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατά κάποιο τρόπο έκαναν τον Πούτιν πιο ισχυρό , επειδή η ελίτ στη Ρωσία έγινε περισσότερο εξαρτημένη από το Κρεμλίνο και τον Πούτιν», – είπε, μιλώντας στο συνέδριο του Hudson Institute, στις ΗΠΑ. 

«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας: επιπτώσεις και το κόστος τους». Ο ίδιος εξήγησε ότι τώρα η δυνατότητα εξωτερικής χρηματοδότησης είναι πολύ περιορισμένη και η ελίτ «είναι εξαιρετικά εξαρτώμενη από την εσωτερική χρηματοδότηση στη Ρωσία.» «Γι ‘αυτό και κατά λάθος έγινε πιο ισχυρός ο Πούτιν και η ελίτ στην Ρωσία εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τον Πούτιν και το Κρεμλίνο. Αυτές είναι οι συνέπειες. Παρ ‘όλα αυτά, πιστεύω ότι οι κυρώσεις είναι απαραίτητες «, – δήλωσε ο Ράσμουσεν. 

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι «προφανώς, οι συνέπειες έχουν έρθει.» «Και αν δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, από το να επιβάλουμε κυρώσεις; Και το κάναμε. Ξέραμε ότι αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες. Πιστεύω, όμως, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της αδράνειας θα ήταν ακόμη χειρότερες «, – δήλωσε ο Ράσμουσεν. 

Οι σχέσεις της Ρωσίας και της Δύσης έχουν επιδεινωθεί λόγω της κατάστασης στην Κριμαία και στην Ουκρανία. Στο τέλος του Ιουλίου 2014, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες από το σημείο των κυρώσεων κατά ορισμένων προσώπων και επιχειρήσεων μετακινήθηκαν προς τα μέτρα για ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας. 

Σε απάντηση, η Ρωσία περιόρισε τις εισαγωγές προϊόντων διατροφής από τις χώρες που έχουν επιβάλει τις κυρώσεις εναντίον της: Τις ΗΠΑ, ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρεί παράλογο να συνδέονται οι κυρώσεις της Δύσης με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, αφού η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη διένεξη και δεν την αφορά το θέμα των συμφωνιών του εσωτερικού διακανονισμού της Ουκρανίας. Επίσης η Μόσχα επανειλημμένα έχει δηλώσει, ότι μιλώντας με την Ρωσική Ομοσπονδία στη γλώσσα των κυρώσεων είναι αντιπαραγωγικό. 

ria.ru 
tokoutsavaki

Σχόλια