Ολλανδικές εκλογές: 33 έδρες για τον Ρούτε – Στις 20 ο Βίλντερς


Τουλάχιστον τέσσερα κόμματα πρέπει να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση – Δεύτερος ο αντιευρωπαϊστής Βίλντερς που ανέβασε τα ποσοστά του – Πανωλεθρία για το κόμμα του Ντάισελμπλουμ που χάνει 29 έδρες

Με 33 έδρες και ποσοστό 21,3% κερδίζει ο κεντροδεξιός Μαρκ Ρούτε τις ολλανδικές εκλογές, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και την ενσωμάτωση στο 93,3%. 

 Με συμμετοχή που φαίνεται να άγγιξε το 81%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ή ακόμα και να το υπερέβη, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι έσπευσαν στις κάλπες, για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους. Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (VVD) θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό Kοινοβούλιο, καταγράφοντας πάντως απώλεια 8 εδρών. 

 Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Xέερτ Βίλντερς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 20 έδρες και ποσοστό 13,1%, έναντι 15 εδρών που κατείχε έως σήμερα. Η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και οι Δημοκράτες 66 συγκεντρώνουν από 19 έδρες, ενώ το Εργατικό κόμμα, οι σοσιαλδημοκράτες του Γερούν Ντάισελμπλουμ που έως σήμερα συγκυβερνούσαν όντας η δεύτερη πολιτική δύναμη του ολλανδικού κοινοβουλίου, καταποντίστηκαν. 

Με ποσοστό μόλις 5,7% εκλέγουν 9 βουλευτές, αντί των 38 που είχαν! Με τα αποτελέσματα αυτά πάντως, το VVD του Μαρκ Ρούτε, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι προοδευτικοί του D66 δεν είναι εφικτό να σχηματίσουν κυβέρνηση και θα χρειαστεί στον όποιο συνασπισμό να συμμετάσχει και ένα τέταρτο κόμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή των 150 εδρών. 

Τα έως τώρα αποτελέσματα: 

VVD 33 seats 
PVV 20 

CDA 19 
D66 19 
GroenLinks, SP 14 

PvdA 9 
ChristenUnie 5 

Partij voor de Dieren 50PLUS 4 

SGP and DENK 3 Forum for Democracy 2 

protothema.gr

Σχόλια