Χάος στη Βενεζουέλα: Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζει η αντιπολίτευση – Πάνω από 30 οι νεκροί


Να φτάσουν στο κέντρο του Καράκας, έξω από το κτίριο του Συνήγορου του Λαού, της Αρχής που έχει ως αποστολή να ελέγχει κατά πόσο γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν στόχο για σήμερα Τετάρτη, οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές στη Βενεζουέλα, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, παρά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στις προηγούμενες διαδηλώσεις. 

 Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 400 και οι συλληφθέντες σε 1300. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, υπενθυμίζοντας ότι επί ένα χρόνο αγνοείται το αίτημα για πρόωρες εκλογές οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2018. 

 Σε απάντηση, η κυβέρνηση κάλεσε «την επαναστατική νεολαία» να πραγματοποιήσει πορεία ως το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες για να «υπερασπιστεί την ειρήνη», σύμφωνα με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV). «Θα νικήσουμε τη βία και το πραξικόπημα», υποσχέθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. Μέχρι στιγμής οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν εμποδιστεί να φτάσουν στο κέντρο της πρωτεύουσας από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν κάνει χρήση αντλιών νερού και πλαστικών σφαιρών. 

Σχεδόν όλες οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε επεισόδια, λεηλασίες, ρίψεις μολότοφ και δακρυγόνων. Σε αυτά προστίθεται η βία που ασκούν οι «κολεκτίβος», ομάδες πολιτοφυλάκων και παραστρατιωτικών που εξοπλίζονται από την κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Συνολικά 14 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί και 106 έχουν δεχθεί επίθεση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες που διαρκούν οι διαδηλώσεις, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Ένωση Εργαζόμενων στον Τύπο, η κύρια οργάνωση των δημοσιογράφων της Βενεζουέλας. Την 1η Μαΐου το κίνημα των «αντιτσαβιστών» συμπληρώνει ένα μήνα διαδηλώσεων. 

tribune

Σχόλια