ΕΚΤΑΚΤΟ: Υπογράφτηκε Στρατηγική Αμυντική Συμφωνία Κύπρου-Γαλλίας – Ξεκινούν γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 – Έρχεται περίοδος ιστορικών εξελίξεων με ανακήρυξη ΑΟΖ


Συγκλονιστικές εξελίξεις θα ζήσει ο Ελληνισμός την επόμενη διετία, η οποία προμηνύεται μια περίοδος ιστορικών εξελίξεων σε σχέση με την ενεργειακή εξέλιξη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την Κύπρο να είναι στο επίκεντρό τους. Υπάρχει πολύ μεγάλη κινητοποίηση για τον αγωγό EASTMED από τη μια, κάθοδος κολοσσών όπως η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum, ENI,  ENI-TOTAL από την άλλη γεγονός που σημαίνει σχέδια για τερματικό υγροποίησης, Αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας και όλα δείχνουν ότι έρχεται ανακήρυξη ΑΟΖ.

Πιο αναλυτικά, αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας υπέγραψαν σήμερα οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Χριστόφορος Φωκαΐδης και Jean – Yves Le Drian, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Φωκαΐδη στο Παρίσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη γαλλική πρωτεύουσα ο κ. Φωκαΐδης είχε διμερείς επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του Jean – Yves Le Drian, με τη συμμετοχή και αντιπροσωπιών από τα δύο Υπουργεία.

Όσον αφορά τη Συμφωνία, αυτή επικαιροποιεί και ενισχύει την υφιστάμενη Αμυντική Συμφωνία, διευρύνοντάς τη σε νέους τομείς, υπό το φως των νέων προκλήσεων ασφαλείας και του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
Η Αμυντική Συμφωνία καλύπτει νέους τομείς συνεργασίας, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή και η θαλάσσια ασφάλεια, η πειρατεία, η έγκαιρη προειδοποίηση και η διαχείριση κρίσεων καθώς και η τρομοκρατία.
H
 νέα Αμυντική Συμφωνία, που κρίθηκε επιβεβλημένη και από τα δύο μέρη, τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε., αποτελεί απτή απόδειξη των στενών φιλικών σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας και αναβαθμίζει περαιτέρω τον ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει η ανακοίνωση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πέραν των διμερών σχέσεων, συζητήθηκαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας, καθώς και τρόποι αντιμετώπισης των νέων απειλών στην περιοχή αλλά και στην ΕΕ, θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ειδικότερα η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCΟ), καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε τον διορισμό Στρατιωτικού Ακολούθου Άμυνας στο Παρίσι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της νέας αμυντικής διπλωματίας που εφαρμόζει το Υπουργείο Άμυνας και με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας.

Επιπλέον, τη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Exxon Mobil και η Qatar Petroleum θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 10 εντός του 2018 έδωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος του ομίλου Exxon Andrew Swiger κατά τη συνάντηση που είχαν πριν από λίγο στο προεδρικό μέγαρο. Αμέσως μετά πραγματοποιηθηκε η υπογραφή συνεργασίας της Δημορκατίας με τις δύο εταιρίες, συμφωνία την οποία υπέγραψαν ο Γιώργος Λακκοτρύπης ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο Χάρης Γεωργιάδης και η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου, ο υπουργός Ενέργειας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημερινό γεγονός, το οποίο σηματοδοτεί το τέλος του 3ου γύρου αδειοδότησης. Αναφερόμενος στην παρουσία της Exxon έκανε λόγο για τεράστια επιτυχία λέγοντας ότι συνολικά στα 3 τεμάχια που παραχωρήθηκαν θα πραγματοποιηθούν 12 ερευνητικές γεωτρήσεις.
Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Exxon είπε ότι οι δύο εταιρίες ήδη ξεκίνησαν σχεδιασμό εργασιών γεώτρησης και σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2018.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ίδιες οι εταιρείες θα εκπροσωπηθούν σε πολύ ψηλό επίπεδο – η  Qatar Petroleum σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», θα εκπροσωπηθεί από ομάδα ανώτατων στελεχών υπό τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή του ενεργειακού κολοσσού. Πρόκειται για μια από τις προσωπικότητες με μεγάλη επιρροή στα παγκόσμια ενεργειακά θέματα, όπως για παράδειγμα τις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Με τον σημαντικό φιλοξενούμενο αναμένεται να συναντηθεί σήμερα και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ».

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της Qatar Petroleum είναι ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της χώρας και στο δ.σ. του κολοσσού συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου. Κάτι που δείχνει ότι η δυναμική εμπλοκή της εταιρείας στην Κυπριακή ΑΟΖ σε συμμαχία με την αμερικανική ExxonMobil αποτελεί επίσης άξονα της κρατικής πολιτικής της χώρας, που τονίζεται και με τις υψηλόβαθμες παρουσίες από την Ντόχα στη Λευκωσία για την υπογραφή του συμβολαίου, κάτι που δεν είναι σύνηθες σε υπογραφές τέτοιων συμβολαίων.
Σημειώνεται ακόμη ότι το ενδιαφέρον του Κατάρ σε πολύ μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην Κύπρο, έχει εκφραστεί και δημόσια προ διμήνου από τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας. 

Η εξέλιξη της Qatar Petroleum ως μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες υγροποιημένου φυσικού αερίου, με συμβόλαια εξαγωγών σε Ασία και Ευρώπη –κυρίως Μ. Βρετανία– που σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτείνονται μέχρι και το 2035, δείχνει και την θέση που δίνει στην Κύπρο η εταιρεία στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς.
Από πλευράς Exxon-Mobil επίσης η εκπροσώπηση στην τελετή υπογραφής θα είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα, αφού έρχεται για τον σκοπό αυτό στη Λευκωσία επίσης υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία υπό τον Ά Αντιπρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού.

Τα σχέδια της κοινοπραξίας είναι προφανώς πολύ απαιτητικά αφού διεκδίκησε έντονα το τεμάχιο «10» και «τσόνταρε» σημαντικό ποσό ως μπόνους για να το κερδίσει, παρά το γεγονός ότι οι επιτυχίες και το εκτόπισμα της κοινοπραξίας των δύο κολοσσών εξασφάλιζαν ότι είναι ο ισχυρός παίκτης στη διεκδίκηση του.
Το γεγονός ότι πολύ πριν την ολοκλήρωση του Γ Γύρου Αδειοδοτήσεων, δηλαδή από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, το υπουργείο Ενέργειας προχώρησε σε πρόσθετες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή του τεμαχίου «10 « αλλά και των γύρω τεμαχίων, ουσιαστικά κατάφερε να επιταχύνει την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση της κοινοπραξίας, που υπολογίζεται εντός του 2018, αφού θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για τις δικές της συμπληρωματικές έρευνες που ξεκινούν αμέως μετά την αυριανή υπογραφή των συμβολαίων.

Στο Προεδρικό Μέγαρο και η τελετή υπογραφής των συμβολαίων της Πέμπτης, επίσης στην παρουσία των Πρέσβεων Ιταλίας και Γαλλίας, με κύριο χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», την παρουσία στην τελετή του επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI Λούκα Μπερτέλι. Ο Μπερτέλι, πέραν από το ότι έχει τον κύριο λόγο στις αποφάσεις για τις γεωτρήσεις, είναι και το στέλεχος του Ιταλικού κολοσσού που πρωτοστάτησε στην αλλαγή στόχων και πήρε το βάρος της απόφασης για τη γεώτρηση που με βάση εντελώς διαφορετικές από τις μέχρι τότε συμβατικές γεωλογικές ερμηνείες, έδωσε το κοίτασμα «Ζορ».

Η ΕΝΙ, που θα κατέχει τα δικαιώματα των τεμαχίων 2, 3, 8 και 9, θα πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις σε στόχους που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί οριστικά, με το πρόγραμμά της να δείχνει ότι οι γεωτρήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν πριν το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους. Ο Ιταλός ειδικός, όπως και στενοί του συνεργάτες, σε πρόσφατα συνέδρια ειδικών γεωλόγων, έχουν υποδείξει ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων τουλάχιστον δύο πολύ σημαντικοί στόχοι γύρω από τον Ερατοσθένη, που θα ενταχθούν στις περιοχές της ΕΝΙ με τις συμφωνίες της Πέμπτης, τα οποία παρουσιάζουν εκπληκτικές ομοιότητες με τις συνθήκες του «Ζορ», αν και δεν έχουν σύμφωνα με τις πληροφορίες το μέγεθός του.

Προηγουμένως, δηλαδή πριν το τέλος Ιουνίου, με διαχειριστή τη Γαλλική ΤΟΤΑL θα πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή και γνώση της ΕΝΙ για την περιοχή και η γεώτρηση στο τεμάχιο «11».
Πέταξαν και στο γεωτρύπανο οι τέσσερις Υπουργοί
Bόλτα στο γεωτρύπανο ATWOOD ADVANTAGE που πραγματοποιεί την όγδοη κατά σειρά γεώτρηση στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, πραγματοποίησαν χθες οι τέσσερις υπουργοί Ενέργειας. Πρόκειται για γεώτρηση που αφορά στις διαδικασίες παραγωγής του τεράστιου κοιτάσματος. Επίσης οι υπουργοί είδαν από αέρος και άλλες θαλάσσιες υποδομές εκμετάλλευσης φυσικού αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο σε περιοχές σχετικά κοντά στην Κυπριακή ΑΟΖ, δραστηριοποιούνται και άλλα γεωτρύπανα, όπως το SAIPEM 10000 το οποίο πραγματοποιεί την όγδοη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου, που είναι και η γεώτρηση που προχωρά σε μεγαλύτερο βάθος από τις προηγούμενες, με την προσδοκία πρόσθετων σημαντικών ανακαλύψεων.
Στη Σύνοδο των G7 πάει ο EASTMED

Η Ιταλία μετατρέπεται σε κινητήρια δύναμη για την υλοποίηση του σχεδιασμού για αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό έγινε ξεκάθαρο από τον Ιταλό υπουργό Ενέργειας στη χθεσινή τετραμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην οποία συμμετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, όπου υπεγράφη και η Κοινή Διακήρυξη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο Ιταλός Υπουργός, τόνισε πως ο αγωγός φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία, εντάσσεται πλέον στον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας του, αφενός για να αποτελέσει το φυσικό αέριο το καύσιμο που θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη σε σειρά σημαντικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών της χώρας και αφετέρου επειδή πρόκειται για τη μόνη υλοποιήσιμη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας, τη στρατηγική επιλογή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, θα τη συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα και στη σύνοδο των G7 στη Ρώμη, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.

pentapostagma

Σχόλια