Ελλάδα και Τουρκία - ένας μελλοντικός πόλεμος;


Ελλάδα και Τουρκία - ένας μελλοντικός πόλεμος;

Δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου 2017 από τον Martin Armstrong

Λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από ένα πληγωμένο ζώο. Ισως. Αλλά υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο για μια κοινωνία - ένας πληγωμένος πολιτικός. Όταν η ισχύς τους αρχίζει να ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια τους, χάνουν τον έλεγχό τους, και πάντα στρέφονται στην αναζήτηση ενός εξωτερικού εχθρού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπάρχουν πολλοί στο εσωτερικό της Τουρκίας που φοβούνται ότι προσπαθεί να γίνει ένας δικτάτορας. Ο ίδιος επιδιώκει την απολυταρχία στην χώρα και αυτό κάνει πολλούς ανθρώπους να ανησυχούν. Ο Ερντογάν κινδυνεύει να ανατραπεί και το γνωρίζει. Οσο χειροτερεύει η οικονομία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι θα ανατραπεί από την εξουσία. Κατά συνέπεια, ο παράγοντας φόβος αυξάνεται με εντάσεις για την τοποθέτηση του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Ερντογάν γνωρίζει την ιστορική έχθρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Και σκόπιμα προσπαθεί να αναθερμάνει αυτές τις βαθιές δυσαρέσκειες, αυξάνοντας την προοπτική ενός δημοψηφίσματος για ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ. Ο Έλληνας υπουργός άμυνας βγήκε και είπε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη για οποιαδήποτε πρόκληση. Σαφώς, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών έχουν επιδεινωθεί πριν από την 16η Απριλίου, με την ψηφοφορία για την επέκταση των εξουσιών του προέδρου.

Ο Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει μια εξωτερική απειλή για την Τουρκία, προκειμένου να διασφαλίσει την νίκη και τις νέες αρμοδιότητες του. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την πρόσφατη απαγόρευση της επίσκεψης Τούρκων αξιωματούχων στο εξωτερικό για να συσπειρώσει ένα «ναι» για περισσότερη δύναμη. Έχει τώρα εγείρει το δημόσιο φάσμα για την ψηφοφορία για την ένταξη στην ΕΕ το Σαββατοκύριακο.

 Ο Ερντογάν είναι σαφώς ένας τύραννος και ο ίδιος επιδιώκει μια απολυταρχική διακυβέρνηση η οποία είναι ασύμβατη με οποιαδήποτε δήθεν δημοκρατία ή δημοκρατική χώρα. Γιατί θέλει τόση απολυταρχία; Προφανώς, φοβάται να ανατραπεί. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η υποστήριξη του συνεχίζει να μειώνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας, και για αυτό η ανάγκη του να ξεκινήσει έναν πόλεμο με την εχθρότητα προς την Ελλάδα. Το σχέδιο είναι πολύ παλιό.

armstrongeconomics

Απόδοση,

Κoraks για τα Κατοχικά Νέα

Σχόλια