Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα βλέπει η Bank of America: Υποτίμηση της δραχμής 7,5% έναντι του ευρώ! Δίνουν οι ΗΠΑ το τελικό πλήγμα στην ευρωζώνη;


Σύμφωνα με την μελέτη του Έλληνα Αθανάσιου Βαμβακίδη για την Bank of America, η δραχμή θα υποτιμάτο 7,5% έναντι του ευρώ, αν διαλυόταν σήμερα η Ευρωζώνη και υπήρχε επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. 

 Το γιατί οι ΗΠΑ δημοσιεύουν τώρα μία τέτοια μελέτη, ιδιαίτερα μετά την συνάντηση Τραμπ – Μέρκελ είναι ένα ερώτημα στο οποίο εν μέρει απαντά ο ίδιος ο Βαμβακίδης προβλέποντας ουσιαστικά ότι η ΕΚΤ θα κλείσει την στρόφιγγα της χρηματοδότησης στα κράτη, οπότε αυτά θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε εθνικό νόμισμα. 

 Η μελέτη, με τίτλο: «Η ημέρα μετά το ευρώ», που έχει συνταχθεί από τον Αθανάσιο Βαμβακίδη, σημειώνει ότι κα το νέο ισπανικό νόμισμα θα υποτιμάτο 7,5% σε σχέση με το ευρώ, ενώ το νέο γερμανικό μάρκο θα ανατιμάτο κατά 15% και το νέο γαλλικό νόμισμα θα έχανε το 5% της αξίας του. Οι υπολογισμοί αυτοί έχουν γίνει με βάση τις βασικές μακροοικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ωστόσο, στην πράξη η ανατίμηση του μάρκου και οι υποτιμήσεις των νομισμάτων της Περιφέρειας της Ευρωζώνης μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον Βαμβακίδη. 

 Η Welt διερωτάται, γιατί η Bank of America δημοσιεύει τώρα μία τέτοια μελέτη, όταν έχουν χάσει πολλά χρήματα οι κερδοσκόποι που προέβλεπαν το τέλος του ευρώ. Η απάντηση που δίνει ο Βαμβακίδης είναι ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα σταματήσει κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον και αυτό θα προκαλέσει σε πολλές χώρες προβλήματα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους τους.

pentapostagma.gr

Σχόλια