Το Πεντάγωνο δεν αναγνωρίζει τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία. Τα πάντα θα έλθουν σε σύγκρουση με τη Ρωσία;


Aydin Mehdiyev 

Οι γνώμες των ειδικών [1] Pravda ru Η κύρια εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, χωρίς αμφιβολία, ήταν το μνημόνιο για την δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης, που υπεγράφη στις 4 Μαΐου, στην Αστάνα από τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο υπεγράφη χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της επιρροής της Ουάσιγκτον στη Συρία και σκοπεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της Συριακής σύγκρουσης. 

 Το κύριο σημείο του Μνημονίου, εξήγησε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τη Συριακή διευθέτηση, ο Αλέξανδρος Lavrentiev. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία είναι κλειστές για την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους τον διεθνή συνασπισμό. «Στο μνημόνιο, η σχετική απαγόρευση δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά οι πτήσεις πάνω από τα εδάφη αυτά τερματίστηκε, συνέχισε, ο Αλέξανδρος Lavrentiev. 

Και εμείς, ως εγγυητές, θα παρακολουθούμε στενά όλες τις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ρωσία από την πλευρά της θα κάνει το αναγκαίο στις περιοχές της αποκλιμάκωσης για να μην χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη». 

 «Το έργο των αεροσκαφών, κυρίως των διεθνών συμμαχικών δυνάμεων, δεν προβλέπεται απόλυτα, – δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας 

Με ειδοποίηση ή χωρίς προειδοποίηση -.. Αυτό το θέμα έχει πλέον κλείσει Το μόνο μπορεί να λειτουργήσει, για τα διεθνή αεροσκάφη συνασπισμού, είναι το «ισλαμικό κράτος», που βρίσκονται στην περιοχή της Raqqa, σε μια σειρά οικισμούς στην περιοχή του Ευφράτη, στο Ντέιρ αλ-Ζορ και περαιτέρω στο ιρακινό έδαφος.» 

 Και η Ουάσιγκτον δεν έχει αμφιβολίες για την σοβαρότητα των προθέσεων της Μόσχας, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Κύριας λειτουργίας του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Stanislav Gadzhimagomedov έχει κατηγορηματικά προειδοποιήσει : «όλα τα περιστατικά παραβιάσεων στους τομείς της απο- κλιμάκωσης στη Συρία, στις έρευνες που θα διεξάγονται, τα αποτελέσματα των οποίων θα αποφασίζεται σχετικά με τις κυρώσεις για τους παραβάτες, χωρίς να αποκλείεται η δύναμη πυρός καταστολής», – δήλωσε ο Γενικός. 

 Με άλλα λόγια, η δύναμη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας θα καταρρίψει τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αν εισβάλλουν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που ορίζονται στο μνημόνιο που υπεγράφη στην Αστάνα. Ωστόσο, πέρα από τον Ωκεανό δεν θέλουν να ακούσουν την προειδοποίηση από τη Μόσχα. «Η αεροπορία των ΗΠΑ και οι εταίροι του συνασπισμού του στη Συρία προτίθεται να βομβαρδίσουν τους εξτρεμιστές παντού «, – δήλωσε στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Adrian Rankin, Galloway, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμορφωθούν με την απαγόρευση των πτήσεων των αεροσκαφών των ΗΠΑ στους τομείς της αποκλιμάκωσης, που δημιουργήθηκαν στο ρωσο-τουρκικού -Ιράν μνημόνιο. 

 «Η Συμμαχία μας θα συνεχίσει να βομβαρδίζει το ISIL και την Αλ-Κάιντα (οργανώσεις απαγορευμένες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας) όπου κι αν βρίσκονται, έτσι δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την τιμωρία», πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατιωτικός. Από τις παραπάνω δηλώσεις της ρωσικής και Αμερικανικής πλευράς η εντύπωση ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, συζήτησαν στις 2 Μαΐου, το πρόβλημα της δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στη Συρία (ζώνες αποκλιμάκωσης), αλλά δεν είναι σε θέση να έρθουν σε μια συναίνεση για το θέμα αυτό. Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει παραχωρήσεις σχετικά με το βασικό ζήτημα για τη Ρωσία, το ποιος θα ελέγχει τον ουρανό της Συρίας – Ρωσία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε, «η μπάλα είναι στο πλευρό της Ρωσίας». 

Στο Κρεμλίνο κατάλαβαν ότι σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος της άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία εντείνεται, ως εκ τούτου, ιδιαίτερα επείγουσα είναι η επανάληψη του ρωσο-αμερικανικού Μνημονίου για την ασφάλεια στη Συρία, το οποίο η Μόσχα σταμάτησε τον Απρίλιο του 2017 σε απάντηση στην επίθεση με ρουκέτα στην αεροπορική βάση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία. 

 «Η επιστροφή της Ρωσίας να συμμετάσχει πλήρως στο μνημόνιο θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια διμερών επαφών με τους Αμερικανούς εταίρους μας στο εγγύς μέλλον», – δήλωσε σε συνέντευξη στη Μόσχα, ο επικεφαλής των κυριότερων δραστηριοτήτων Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας Σεργκέι Rudskoy. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το μνημόνιο φυσικά είναι καίριας σημασίας από την άποψη της ασφάλειας και τον αποκλεισμό των επικίνδυνων προηγούμενων στον εναέριο χώρο της Συρίας.» 

 Ο Πρόεδρος της Αρμενίας σημείωσε, επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ανέστειλε το μνημόνιο μετά την εφαρμογή της πυραυλικής επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αεροπορική βάση Shayrat , οι επαφές εργασίας μεταξύ των μερών, «η απευθείας τηλεφωνική γραμμή συνεχίζεται.» 

 Ο Πρώτος Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου Ομοσπονδίας για την άμυνα και την ασφάλεια Franz Klintsevich πιστεύει ότι «για τους Αμερικανούς έφθασε η στιγμή της αλήθειας». 

«Σύντομα θα δούμε επιτέλους τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να εργαστουν για την ειρήνη στη Συρία», – δήλωσε ο Ρώσος γερουσιαστής. 

 βιβλιογραφικές αναφορές ↑ Η γνώμη των εμπειρογνωμόνων (https://www.pravda.ru/news/expert/) Διαβάστε περισσότερα για https://www.pravda.ru/news/expert/08-05-2017/1333245-mekhtiev-0 https://www.pravda.ru 

tokoutsavaki.blogspot.gr

Σχόλια