Αλλάζει το κλίμα: Ολοταχώς για συμφωνία στο Eurogroup


O υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, όπως δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνέλευση του ESM. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση. «Έχουμε Staff Level Agreement μεταξύ των θεσμών. 

Σήμερα θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα, όχι αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους. Στο τέλος του προγράμματος θα κάνουμε τους απαραίτητους υπολογισμούς που χρειάζονται» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Περιμένω ότι απόψε ο Ευκλείδης θα φύγει με μια τσάντα γεμάτη λεφτά» είπε ο Πήτερ Καζίμιρ, υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας στο Bloomberg» σημείωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup.

 Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup, αφού νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης με Ευρωπαίους αξιωματούχους και επικεφαλής των θεσμών. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία. 

 Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται μόλις ένα 24ωρο αφότου πάλι μέσω ΑΠΕ κυβερνητική πηγή κατέβαζε πολύ τον πήχη, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ». 

tribune

Σχόλια