Σοκ και δέος: Οι επιστήμονες αναμένουν νέο σεισμό 6,8 Ρίχτερ – Απελευθερώθηκε ενέργεια δύο ατομικών βομβών


Ενεργοποιήθηκε ο «Ξενοκράτης» – Σε ετοιμότητα ο Στρατός 

 Νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7- 6,8 ρίχτερ, περιμένουν οι σεισμολόγοι μετά τη σεισμική δόνηση 6,1 ρίχτερ που έγινε στη Μυτιλήνη. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στη Σμύρνη, με τους Τούρκους σεισμολόγους να τονίζουν πως… τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όπως τονίζει ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Övgün Ahmet Ercan: 

“Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 ρίχτερ, αλλά τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που… περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 ρίχτερ. Με τον σημερινό σεισμό απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα”. 

 Από την πλευρά του, ο καθηγητής Levent Gülen αναφέρει πως “είμαστε τυχεροί που ο σεισμός έγινε στη θάλασσα διαφορετικά θα ήταν χειρότερα και σίγουρα θα είχαμε καταστροφές” (σ.σ. Στην Τουρκία δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, όπως συνέβη στη Μυτιλήνη). 

 Ακολουθήστε İbrahim Melih Gökçek ✔ @06melihgokcek 2️⃣ŞİMDİ BU DEPREMİN SUNÎ BİR DEPREM OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM. BEN MUTLAKA BÖYLEDİR DEMİYORUM... ANCAK CİDDİ BİR İHTİMALDİR, 3:38 μ.μ. - 12 Jun 2017 283 283 Retweet 540 540 "μου αρέσει" Twitter Ads info and privacy «Είμαστε σε διαδικασία εξέλιξης του φαινομένου. Σαφώς υπάρχει μια κινητοποίηση συνολικά του κρατικού μηχανισμού. 

Είναι ένας σεισμός της τάξης των 6,4 βαθμών σε μικρό εστιακό βάθος και αναμένεται να έχει και συνέχεια λόγω του μικρού εστιακού βάθους. Αυτό είναι δεδομένο», τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας. 

 «Εγώ ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας θα έλεγα ότι δεν θα πρέπει οι κάτοικοι να μπαίνουν στα σπίτια τους εφόσον έχουν παρουσιάσει μικρές βλάβες. Τουλάχιστον στην περιοχή του Πλωμαρίου, νότια δηλαδή της Μυτιλήνης και βόρεια της Χίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις μέχρι το φαινόμενο σιγά σιγά να εκτονωθεί», συνέχισε ο ίδιος. Σε ερώτηση αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, απάντησε: 
Αυτή τη στιγμή δεν το ξέρουμε πραγματικά». «Είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός, ο οποίος θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις. Ωστόσο, για μία σειρά από λόγους, διαπιστώνουμε ότι για μία ακόμη φορά ο δομημένος ιστός της Ελλάδας ανταπεξήλθε», συμπλήρωσε. 

 Ισχυρούς μετασεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ περιμένει η χώρα μας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο που χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες κρίσιμες αλλά και «δύσκολες». Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, η περιοχή που συνέβη σημερινός σεισμός «βρίθει ρηγμάτων» και έτσι δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο από αυτά, με αποτέλεσμα να έχουμε δονήσει ακόμα και ανάλογου μεγέθους με τη σημερινή 

 Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο σημερινός σεισμός μπορεί να μην ήταν τελικά 6,1 Ρίχτερ αλλά μεγαλύτερος, γύρω στα 6,3 ή 6,4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σε διάστημα μόλις 2 ωρών, έχουν καταγραφεί 10 ισχυροί μετασεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, ο αριθμός των ισχυρών μετασεισμών ανεβαίνει στους 16, οι τέσσερις εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ. Ο ένας σημειώθηκε μόλις 3 λεπτά μετά τον κυρίως σεισμό (15:35) και ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, ενώ ο δεύτερος καταγράφηκε στις 15:32, μεγέθους 4 Ρίχτερ. Ο τρίτος σημειώθηκε στις 15:35 και ήταν 4,4 Ρίχτερ. 

Ο τελευταίος καταγράφηκε στις 17:19 και ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο που έχει κάνει αναφορά για 16 δυνατούς μετασεισμούς στην ίδια περιοχή, δίνει το μέγεθος του κυρίως φαινομένου στους 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Εσπευσμένα στη Λέσβο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να αναλάβει απεγκλωβισμούς, καθώς οι πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμούς ατόμων. 

Ο Στρατός διέθεσε σινούκ. Με ελικόπτερο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στη Λέσβο για να βοηθήσει τον απεγκλωβισμό ατόμων από το σεισμό. Μαζί με την ΕΜΑΚ ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη κ Νίκος Τοσκας, Ο Γ.Γ πολιτικής προστασίας κ Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου μεταφορών υποδομών και δικτύων, Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ Ευθύμιος Λεκκας, και μηχανικοί. 

Ποιες είναι ο μονάδες του Στρατού στη Λέσβο 98η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής(98η ΑΔΤΕ) έχει έδρα την Λέσβο και διαθέτει: – Τον Λόχο Στρατηγείου της 98ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΛΣΤ/98 ΑΔΤΕ). – Το 475ο Τάγμα Διαβιβάσεων Εθνοφυλακής(475 ΤΔΒΕΘ). – Το 98ο Τάγμα Μηχανικού Εθνοφυλακής (98 ΤΜΧΕΘ) – Το 98ο Λόχο Αντιαρματικών Εθνοφυλακής(98 ΛΑΤΕΘ). – Την 398η Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (398 ΕΑΡΜΕΘ). – Την 2η Επιλαρχία Αναγνώρισης Εθνοφυλακής (Β’ ΕΑΝΕΘ). – Το 98ο Τάγμα Πυροβολικού Εθνοφυλακής (98 ΤΕ) – Το 126ο Τάγμα Πυροβολικού Εθνοφυλακής (126 ΤΕ) – Την 98η Μοίρα Ελαφρού Α/Α Πυροβολικού Εθνοφυλακής (98 ΜΕΘ). – Το 221ο Τάγμα Εθνοφυλακής (221 ΤΕ). – Το 264ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (264 Μ/Κ ΤΕ). – Το 265ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (265 Μ/Κ ΤΕ). – Το 296ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής(296 Μ/Κ ΤΕ). – Το 98ο Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (98 ΤΥΕΘ) – Το 98ο Τάγμα Τεχνικού Εθνοφυλακής (98 ΤΤΧΕΘ). – Το 98ο Τάγμα Υλικού Πολέμου Εθνοφυλακής (98 ΤΥΛΠΕΘ). – Το 98 Τάγμα Εφοδιασμού Μεταφορών Εθνοφυλακής (98 ΤΕΜΕΘ) – ΤΕ Πλωμαρίου Άμεση ήταν η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λέσβο που χτυπήθηκε από τα 6,1 ρίχτερ. 

Με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΣ μπήκαν σε ετοιμότητα. Άμεση αντίδραση του Αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή! Αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Λέσβο, έδωσε εντολή να τεθούν σε ετοιμότητα όλες οι Μονάδες του νησιού ώστε με την ενεργοποίηση του σχεδίου «Ξενοκράτης» να παρέχουν άμεση βοήθεια εφόσον ζητηθεί η συνδρομή τους. Παράλληλα ενημέρωσε και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και αναμένει τις εξελίξεις. Πάντως σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς που παρακολουθούν την κατάσταση, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τις 16:00 κάποιες ζημίες σε στρατόπεδα. Το ΤΕ Πλωμαρίου που βρίσκεται στην περιοχή που φαίνεται να έχει χτυπηθεί περισσότερο από τον σεισμό,δεν έχει αναφέρει κάποιο πρόβλημα. 

pentapostagma.gr

Σχόλια