Ο νεοναζί δολοφόνος 77 ανθρώπων στο Όσλο άλλαξε το όνομά του


Φίοτολφ Χάνσεν θα λέγεται στο εξής ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής που σφαγίασε 77 ανθρώπους στο Όσλο και το νησάκι Ουτόγια το 2011. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο πρώην πλέον Μπρέιβικ άλλαξε το όνομά του, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Verdens Gang, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τους λόγους για αυτή την κίνηση. 

 Οταν ρωτήθηκε μάλιστα ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον Μπράιβικ σ’ αυτήν την απόφαση, ο δικηγόρος είπε ότι δεν επιθυμεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεων που έχει με τον πελάτη του. Η αλλαγή έχει περαστεί στο ληξιαρχείο. Παράλληλα, η γεωργική εταιρεία «Breivik Geofarm», την οποία είχε ιδρύσει ο Μπρέιβικ προκειμένου μέσω αυτής να προμηθευτεί τα λιπάσματα με τα οποία κατασκεύασε μια βόμβα, φέρεται πλέον να ανήκει στον «Φιότολφ Χάνσεν». 

 Το επώνυμο Χάνσεν είναι πολύ συνηθισμένο στη Νορβηγία, όμως το μικρό όνομα «Φιότολφ» είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ο 38χρονος Μπρέιβικ εκτίει ποινή 21 ετών κάθειρξης για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε στις 22 Ιουλίου 2011 κοντά στο κοινοβούλιο στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια, σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. 

Τότε, είχε δώσει στη δημοσιότητα το ιδεολογικό «μανιφέστο» του, υπογράφοντάς το με το όνομα «Άντριου Μπέργουικ». Ο Μπρέιβικ, που κρατείται στην απομόνωση, σκοπεύει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας απέρριψε την Πέμπτη το αίτημά του να επανεξεταστεί η έφεσή που είχε υποβάλει ζητώντας να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του στη φυλακή. 
tribune

Σχόλια