«Βόμβες» Πούτιν για ΗΠΑ: «Εξέθρεψαν την Αλ Κάιντα και υποστήριξαν τρομοκράτες στην Τσετσενία»Πυρά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άνοιξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν. Ο Πούτιν επέρριψε στις ΗΠΑ την ευθύνη για την άνοδο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, την οποία στήριξαν ώστε να πολεμήσει τα σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ενώ επέμεινε ότι υπάρχουν αποδείξεις για υποστήριξη τρομοκρατών στην Τσετεσενία από τη CIA. 

 Στη συνέντευξη, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για την προέλευση των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων. «Η Αλ Κάιντα δεν είναι αποτέλεσμα δικών μας ενεργειών, αλλά ενεργειών των Αμερικανών φίλων μας. Όλα αυτά άρχισαν την εποχή του πολέμου της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν, όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας υποστήριξαν διάφορα κινήματα του ισλαμικού φονταμενταλισμού στη μάχη τους κατά των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. 

Η αμερικανική πλευρά έθρεψε τόσον την Αλ Κάιντα όσο και τον Μπιν Λάντεν» ανέφερε στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που προβλήθηκε από το αμερικανικό καλωδιακό δίκτυο Showtime στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «The Putin Interviews». Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να είχε διαβλέψει ότι η υποστήριξη προς τους ισλαμιστές θα γυρνούσε μπούμερανγκ, καθώς οι εξτρεμιστές θα ξέφευγαν απ’ τον έλεγχο. «Πάντα έτσι γίνεται. 

Οι Αμερικανοί εταίροι μας θα έπρεπε να το γνωρίζουν. Είναι δικό τους το λάθος». Ο Πούτιν κατηγόρησε ανοιχτά, ακόμη, τις ΗΠΑ πως «ενθάρρυναν και χρηματοδότησαν μυστικά τις ισλαμικές οργανώσεις στη διάρκεια των δύο πολέμων της Τσετσενίας», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η CIA παραδέχθηκε ότι είχε επαφές με τους τρομοκράτες χαρακτηρίζοντάς τους «αντιπολίτευση». «Αν μιλούμε για πολιτική υποστήριξη δεν υπάρχει ανάγκη να παράσχουμε αποδείξεις. 

Όλα αυτά έγιναν ανοικτά, δημοσίως. Κι αν μιλούμε για οικονομική υποστήριξη, έχουμε τέτοιες αποδείξεις κι επιπλέον τις έχουμε ήδη δώσει στους Αμερικανούς συναδέλφους μας» επισήμανε. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι έθεσε το θέμα της υποστήριξης των Τσετσένων μαχητών απ’ τη CIA ston Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, ο οποίος του απάντησε ότι «θα ασχοληθεί με το θέμα». Αργότερα, όμως, έφθασε στη Μόσχα μια επιστολή απ’ τη CIA, που ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα. 
 «Πράγματι λάβαμε αργότερα μέσω των εταίρων μας μια επιστολή απ’ τη CIA, που έλεγε ότι οι συνάδελφοί μας θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να διατηρούν σχέσεις μ’ όλους τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Ήταν προφανώς ότι δεν επρόκειτο μόνον για ομάδες της αντιπολίτευσης, αλλά για τρομοκρατικές ομάδες και οργανώσεις» υπογράμμισε.
thecaller

Σχόλια