Φόβος στην αν. Ευρώπη: Η Ρωσία ετοιμάζει άσκηση μαμούθ με 100.000 στρατιώτες τον Σεπτέμβριο


Χώρες – μέλη του NATO στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και η Ουκρανία, εκφράζουν φόβους ότι ρωσική στρατιωτική άσκηση – μαμούθ που θα πραγματοποιθεί τον Σεπτέμβριο πιθανόν να αποτελεί «δούρειο ίππο» για τη μετακίνηση ρωσικού εξοπλισμού στη Λευκορωσία, δηλαδή εγγύτερα στα σύνορα με ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Αμερικανός αντιστράτηγος Μπεν Χότζες, ο ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός ο οποίος εδρεύει στην Ευρώπη, την Πέμπτη. 

 Η Ρωσία έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει το NATO ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της θα σεβαστούν τους διεθνώς παραδεκτούς περιορισμούς ως προς την έκτασή τους, ωστόσο ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και οι ΗΠΑ ανησυχούν για το μέγεθος και τον σκοπό τους. Ο αντιστράτηγος Χότζες τόνισε ότι οι Σύμμαχοι θα παρακολουθήσουν με ιδιαίτερη ενάργεια τον ρωσικό εξοπλισμό ο οποίος θα μεταφερθεί στο έδαφος της Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας, για την άσκηση Zapad 2017 και το κατά πόσον αυτός θα επιστρέψει στη ρωσική επικράτεια στη συνέχεια. 

 Η Συνθήκη της Βιέννης απαιτεί διεθνείς παρατηρητές για ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 13.000 στρατιώτες, με κράτη της ανατολικής Ευρώπης να θεωρούν ότι τα ρωσικά γυμνάσια θα περιλάβουν περισσότερους από 100.000 άνδρες. 
tribune

Σχόλια