Η Ιταλία «απειλεί» να στείλει 200.000 πρόσφυγες στον ευρωπαϊκό βορρά


Την πιθανότητα χορήγησης προσωρινής βίζας σε 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες εξετάζει η κυβέρνηση της Ρώμης, ως απάντηση στο έλλειμμα έμπρακτης αλληλεγγύης από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για δίκαιη κατανομή του βάρους που σηκώνει η Ιταλία από τις αφίξεις ρεκόρ με αφετηρία κυρίως τη Λιβύη. 

 Όπως επιβεβαίωσαν στους «Times» του Λονδίνου ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Μάριο Τζίρο και ο γερουσιαστής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Λουίτζι Μανκόνι, η ιταλική κυβέρνηση (κάτω από την πίεση δημάρχων και τοπικών κοινωνιών στον Νότο της γείτονος) συζητά ήδη αυτό το ενδεχόμενο, με βάση την Οδηγία 2001/55 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε εγκριθεί μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία και επιτρέπει την είσοδο στην Ε.Ε. εκτοπισμένων πληθυσμών για περιορισμένο χρονικό διάστημα. 

 Η ιταλική «απειλή» χορήγησης προσωρινής βίζας σε πρόσφυγες και μετανάστες που θα σημάνει την ελεύθερη μετακίνησή τους προς τη βόρεια Ευρώπη είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με απρόβλεπτες συνέπειες και για τη Συνθήκη του Σένγκεν.
tribune

Σχόλια