Ομέρ Τσελίκ: Δεν θα φύγει ποτέ ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο


Τον ισχυρισμό ότι «χάθηκε η τελευταία ευκαιρία στην Κύπρο» διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες, ενώ ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα αποσύρει ποτέ τον στρατό της από το νησί. 

 Σύμφωνα με τον Ομέρ Τσελίκ, δεν μπορεί να συζητηθεί η μη παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η Άγκυρα όχι απλώς δεν επιδιώκει επίλυση του Κυπριακού αλλά και θεωρεί το κατεχόμενο βόρειο μέρος του νησιού κατακτημένο έδαφος, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει. Προκλητικός ο Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο για την ασφάλεια του νησιού και να εξασφαλίσει την διαβίωση των ανθρώπων μέσα σε ειρήνη, απαξιώνοντας εντελώς την ΕΕ της οποίας μέλος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. 

 Η νευρική Τουρκία, παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ανατολικής Μεσογείου και στη Μέσης Ανατολής, έχει υποστηρίξει ότι δεν εμπιστεύεται την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τονίσει ότι μόνο η ίδια είναι ικανή να τη διασφαλίσει. 

 Ο Ομέρ Τσελίκ απέκλεισε οποιαδήποτε αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, επιβεβαιώνοντας πλήρως την ελληνική διπλωματία που έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να παραμείνουν για πάντα «εγγυητές» σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «…δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με μια στάση που αποκλείει σταδιακά την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί», είπε χαρακτηριστικά.
tribune

Σχόλια